Yalova İlçeleri
Marmara Bölgesi’ndeki Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağlarının eteklerinde konumlanan Yalova, kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi’ne, doğusunda Kocaeli’ne, güneyinde Bursa’ya Gemlik Körfezi’ne komşudur. Türkiye’nin yüzölçüm bakımından en küçük ili olarak nitelendirilen Yalova, yaklaşık olarak 105 kilometrelik kıyı şeridi ile en uzun kıyıya sahip olan şehirdir. 5 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Çınarcık, Çiftlikköy, Termal, Altınova ve Armutlu ilçeleridir.
İlk yerleşimin tarihinin belirli olmamasına rağmen, MÖ 1200’lü yıllarda Frigler ile başladığı düşünülen şehrin, ismi konusunda oldukça çeşitli rivayetler vardır. Tarih boyunca Bithynler, Romlılar, Bizanslılar ve Osmanlıların egemenliği altında olmuştur.
İklim bakımından Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş noktasında yer aldığından dolayı, bitki örtüsü ormanlardan ve makilerden oluşmaktadır. Yer yer yükseltilerin arttığı dağların arasında vadiler yer alır. Bu dağlar doğal güzelliklerine şelalelerin oluşmasına zemin oluşturmuştur.
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması, yakın tarihte Atatürk’ün önemli kararlar verdiği bir şehir olarak, birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırmaktadır. Kıyıların girintili çıkıntılı olması ise sığ yerlerde yat limanlarının kurulmasına olana sağlamıştır. Ayrıca 1.Jeolojik zamanda oluşan fay hatları bölgedeki termal turizmin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Yalova İlçeleri
Çınarcık İlçesi
Çınarcık Yalova'nın en büyük ilçesidir. Eskiden İstanbul'un ilçesi olan Yalova daha sonrasında il olarak ayrılmıştır.
Kalıntılar, ilçeye ilk yerleşimin MÖ 3000'lere dayandığını gösterir.Çınarcık ilçesinde sırasıyla Frigyalılar, Kimiryalılar, Vitrinyalılar ve Romalılar yaşamıştır. Çınarcık, Roma İmparatorluğu'ndan sonra Bizans İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. Osmanlı Bey tarafından 1307 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. İlçe, 1921 tarihine kadar düşman işgaline uğramıştır.
Çınarcık ilçesinde gezilecek yerler arasında Kent Ormanı, Erikli Yaylası, Erikli Şelalesi, Delmece Yaylası, Çaldere Şelalesi ve DipsizGöl yer alır.
Yalova'nın kuzeyinde yer alan ilçe kıyı şeridi boyunca uzanması ile ön plana çıkar. Çınarcık'ın hemen hemen her yerinden sahil kesimine yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Çiftlikköy İlçesi
Yalova merkeze 5 km uzaklıkta yer alır. İlçe Yalova İzmit Devlet Karayolu üzerinde bulunur. Yalova Merkez'in doğusunda, Karamürsel ilçesinin Batısında, Marmara Denizi'nin güneyinde yer alır.
Çiftlikköy'ün tek beldesi Taşköprü'dür. Laledere ve Gacık, Çiftlikköy ilçesinin en çok ziyaret edilen köyleridir. Gacık, kirazı ile meşhurdur. Çok eski zamanlardan kalma tarihi bir hamama ev sahipliği yapar. Türkiye'de ilk kadın muhtar bu köyde seçilmiştir.Bir orman köyü olan Laledere isminin lale olmasına karşın karanfil seraları ile tanınır.
Çiftlikköy ilçesinde gezilecek yerler arasında Kara Kilise, Taşköprü ve Elmalık Kalesi yer alır.
Termal İlçesi
Şifalı kaplıcaları ile meşhur olan Termal ilçesi konum olarak Yalona'nın tam ortasında bulunmaktadır. Samanlı Vadisi'nin tam ortasında yer alır. İçerisinde Ferhat Deresi ve Samanlı Vadisi'ni barındıran Termal'in su kaynakları da bulardan gelir. Karadeniz iklimi ve Karasal iklim arasında geçiş özelliği gösterir. Ender görünen bitkilere ev sahipliği yapan Termal adeta bir doğa harikasıdır.
Samanlı Dağları'nın yanında bulunan kaplıcalar, Bizans ve Roma Dönemi'nden beri hizmet vermektedir. Roma mitolojisinde yeraltı tanrısının burada yaşadığına inanılıyordu, böyle olmasının sebebi ise Gökçedere ve Üvezpınar Köyleri arasında bulunan sıcak su kaynaklarından buhar çıkmasıdır.
Bu kaplıcalar Osmanlı Dönemi'nde uzun süre kullanılmamıştır. Fakat Sultan Abdülmecit'in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan'ın romatizma hastalığına iyi gelmesi ile yeniden populer olmuştur. Eski hamamların tekrar önemini kazanmasını sağlayan Abdülmecit bunun üzerine yeni tesisler ve köşkler yaptırmıştır.Yabancı ülkelerin bu bölgeye yatırım yapması, yabancı turistlerin ilgisini çekmesine sebep olmuştur.
Atatürk, Termal ilçesini su şehri yapmak isteyerek, bu bölgeye bir köşk yaptırmıştır. Köşkün inşasından sonra yazlık çalışma mekanı olarak kullanılmıştır.
Termal gezilecek yerler arasında Üvezpınar, Beşpınarlar Tepesi, Sudüşen Şelalesi, Karaca Arboretumu bulunur.
İlçenin Akköy ve Yenimahalle adlarıyla anılan iki köyü vardır. Akköy, Orhan Gazi tarafından fethedilen en eski Türk köyüdür. Oğuz Türklerinin Kayı boyunun göçebe hayattan yerleşik hayata geçtiği yerdir. Akköy Köyü'nün geçim kaynağı çiçekçilik ve sebzecilikken Yenimahalle Köyü'nün en popüler geçim kaynakları sebzecilik ve otelciliktir.
Altınova İlçesi
Doğusunda Kocaeli, batısında Çiftlikköy, güneyinde Bursa, kuzeyinde ise İzmit Körfezi ile çevrelenmiştir. Yalakdere, Altınova ilçesinin en önemli akarsuyudur. Farklı iklim özelliklerine sahiptir. Bunun temel sebebi Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş bölgesi olmasıdır.
Altınova, Antik Hac ve ipek yolunun kesiştiği noktada bulunur. 1929 yılında Bulgaristan'dan göç eden 40 aile tarafından kurulmuştur. 1930 yılında Kocaeli'nde yer alan Karamürsel ilçesine bağlı bir köy statüsündeydi. İlerleyen zamanlarda artan nüfusu ile 1987 yılında belde haline gelmiştir. 1995'de ise Yalova ilinin bir ilçesi haline gelmiştir. Altınova'ya bağlı 3 belde vardır.
Verimli toprakları sayesinde tarım bölgesi haline gelmiştir. Bu verimli topraklar meyvecilik ve seracılık için elverişlidir. Bu sayede şehir doğal gıda ürünleri ile ön plana çıkmıştır. Altınova halkının çoğunluğu seracılık ile geçimini sağlar. En çok şeftali, kivi, nektarin, hurma, erik, zeytin, kiraz, ceviz meyveleri bu bölgede yetiştirilir. 2007 yılında bu ilçede bulunan Sermayecik Köyü'nde organik tarım çalışmaları ile birlikte turistlerin daha çok uğrak noktası olmuştur.
Meyvenin dışında tarla buğday, fiğ, mısır, arpa gibi tarla bitkileri de yetiştirilir.Tarihi güzellikleri arasında Hersekzade Ahmet Paşa Cami yer alır.
Armutlu İlçesi
Marmara Denizi’nin doğusundaki Gemlik Körfezi’ne bakan bir konumda bulunan Armutlu ilçesi, deniz kıyısında yer almaktadır. Bursa’nın Gemlik ilçesine 27 kilometre uzaklığa sahip olmasına rağmen Yalova merkeze 55 kilometre uzaklığa sahiptir.
Tarihi çok eskilere dayanan Armutlu hakkında kesin bir ilk yerleşim bilgisi yoktur. Ancak Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde 1050 yılındaki düzenlemiş olduğu bir seferde Armutlu’da bulundan Bozburun İskelesi’ne geldiği ifade edilir. Ancak yazılı kaynaklardaki en eski tarihi 1320 yılında, Bizanslılardan alınarak Osmanlı topraklarına katıldığı zamandır. Armutlu ismini almasında çeşitli rivayetler bulunsa da en yaygını Bizans Kralı’nın hasta kızı Armodies’in buradaki şifalı termal sularında iyileştiği için kralın buraya kızının ismini vermesinden gelir. Zamanla Armodies ismi Armutlu olarak değişmiştir.
Yeryüzü şekillerinin, coğrafi konumunun ve iklim özelliklerinin diğer ilçelere göre daha farklı olması burayı hemen her konuda ideal bir merkez haline getirmiştir. Yeryüzü şekillerinin bir zamanlar fay hatlarıyla kırılması sonucu termal turizmin günümüzde gelişmesine olanak sağlamıştır. Konum olarak Kalem ve Meyhane Burnu adında iki adet deniz burnuna sahip olması, deniz ulaşımında önemli ulaşım limanlarının gelişmesine yardımcı olmuştur. İklimsel özellikler bakımından Marmara Bölgesi’ne has geçiş iklimine sahip olması maki, fundalık ve zeytinlik ormanların oluşmasına ortam hazırlamıştır.
Halkın geçim kaynakları arasında Marmara iklimin etkisinde oluşan sebze tarımcılığı ve termal turizm yer almaktadır. Ulaşımın kıyı kesimi boyunca kolay bir şekilde sağlanması ve IDO tarafından düzenli olarak deniz otobülerinin bulunması, buranın kültürel anlamda genişlemesine zemin hazırlamıştır.

whatsapp